Holdningsdokument

Landbruget i Danmark rummer et enormt potentiale for at bringe vores samfund tættere på en eksistens inden for planetens grænser. Vores landbrug og dette potentiale står dog i dag overfor en række udfordringer. Strukturudviklingen i landbruget i de sidste mange årtier har medført større og færre landbrug og dertil mindre liv i både jorden, landskabet, landdistrikterne og vandmiljøet. En enorm økonomisk gæld, et manglende generationsskifte og store negative miljø- og klimapåvirkninger er udfordringer, der har ophobet sig gennem årtiers manglende handling. Udfordringer, som skal løses for at Danmark kan få et levedygtigt landbrug. 

Vi mener ikke, at en modstand mod omstilling af landbruget er gavnligt, hvis vi skal have et levedygtigt landbrugserhverv i fremtiden. 

Derfor ser vi behovet for at starte en ny gruppe, der repræsenterer de stemmer i landbruget, der indtil videre ikke har fyldt betydeligt i den offentlige debat. Vi er en gruppe af landbrugere og interessenter, der støtter en grøn og strukturel omstilling af landbruget.

Vi ønsker at skabe et landbrug, der er socialt, økonomisk og økologisk bæredygtigt. Hvor vi dyrker i samarbejde med naturens økosystemer og værner om klima, miljø og biodiversitet. Hvor vi kan skabe sikkerhed, gode arbejdspladser og mere liv på landet. Og hvor vi kan brødføde lige så mange som i dag. Her finder vi bl.a. inspiration i “Fra foder til føde II”-rapporten udgivet af grønne organisationer.

Vi er gået sammen, da vi ønsker et landbrug indenfor de planetære grænser, hvor klare incitamenter og investeringsrammer understøtter en bæredygtig vej for nuværende og fremtidige generationer i landbruget. Målet er at bringe landbruget i sund økologisk tilstand.

Vi mener, at disse hovedområder er centrale for dansk landbrugs fremtid. Bag dem ligger der store visioner og diskussioner for et andet landbrug. Disse hovedområder skal være med til at kvalificere debatten om netop den omstilling. De skal danne udgangspunkt for videre dialog over hvad gruppens fundament skal være, og derfor er der plads til justeringer.

Staten, banker og virksomheder har været med til at skabe de ubæredygtige strukturer, som landbruget arbejder under i dag. For os er det vigtigt, at også staten og banker tager ansvar for omstillingen og økonomisk understøtter skiftet mod mere plantebaseret produktion og nye skatte- og støttestrukturer. Derudover er detailhandlere, virksomheder og professionelle køkkener også centrale aktører i omstillingen af landbruget og i efterspørgslen efter nye produkter. Kun med en fælles indsats vil vi økonomisk, socialt og økologisk lykkedes med at kunne skabe en anden fremtid for dansk landbrug.

I denne gruppe er vi enige om:

  • Vi ønsker en CO2e-afgift for landbruget med tilhørende tilstrækkelige støttestrukturer - eller andre tilsvarende og markante økonomiske incitamenter for omstilling. De nye økonomiske rammer skal understøtte alle landbrugere i omstillingen og belønne dem, der allerede har taget tiltag for at skabe et bæredygtigt landbrug. 

  • Vi ønsker en reduktion i den danske husdyrproduktion og en forøgelse af den plantebaserede produktion.

  • Vi ønsker at reducere landbrugets kvælstofudledning til de danske vandløb og pesticider og nitrat til det danske grundvand og drikkevand.